Kövessen Minket
HU
Szobafoglalás
(+36) 36 688 608

Nem szállodai programok

Fegyvermustra - Interaktív kiállítás a Péterváry-gyűjteményből

Időpont: 2018. 06. 22. - 2018. 07. 31.

Új interaktív tárlat nyílt 2018. június 22-én a Dobó-bástyában, melynek fókuszában a Péterváry-gyűjtemény Magyar Nemzeti Bank Értéktár programja keretében megvásárolt darabjai állnak, kiegészülve a Vármúzeum saját gyűjteményi anyagával. A kiállított fegyverek megújult formában várják a látogatókat.

A Magyar Nemzeti Bank 2014 januárjában elindított Értéktár programjának keretében vette meg Péterváry István műgyűjtő közel háromszáz darabból álló fegyvergyűjteményét, amely 2015-ben a Dobó István Vármúzeumba került.

A magyarországi hagyatékokban fellelhető legfontosabb műkincsek megvásárlásának és azok szétszóródásának megelőzése volt a cél a Péterváry-kollekció közgyűjteménybe való elhelyezésével is.

A gyűjtemény időben és térben is nagyon széles skálán mozog: a középkortól az I. világháborúban használt fegyverekig, Európától Afrikán át Ázsiáig kalandozhat a látogató. A kollekció gerincét adó török kori és az ezzel párhuzamba állítható magyar fegyverek mellett most a kiállítás igyekszik a harcászat átalakulásának lépéseit, a lőpor forradalmi hatását is áttekinteni. Segít élményszerűen, interaktív felületeken, filmek, fotók, tapintható tárgyak, játékok révén megértetni a fegyverek működését, hatásfokát, megcsodálni díszítését. Egyéni látogatók, családok vagy iskolai csoportok az igényeiknek megfelelő módon kapnak sokrétű információt és élményt a kiállítás tereiben.

A most nyíló tárlat tehát a Múzeum Eger várához kötődő történeti, hangsúlyosan a kora újkori - török kori fegyvereket felvonultató állandó kiállításaként kézzel fogható közelségbe hozza a vár múltját, mindennapjait. Ezzel igazodik ahhoz a múzeumi szakmai célhoz, mely szerint a gyűjteményeket „átélhető történelem” formájában, mindenki számára megtapasztalható módon mutassa be a Múzeum a nagyközönségnek. A kora újkort megelőző középkori, majd a 18-19. századi, és végül a Nagy Háborúban használt fegyverek bemutatásával pedig nagy történelmi távlatokban elhelyezve élhetjük át a fegyverek, a harcászat és a háborús konfliktusok mindennapi életünkre gyakorolt hatását.

Ugye Ön sem akar lemaradni
különleges, valamint legfrissebb ajánlatainkról?


Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot