Kövessen Minket
HU
Szobafoglalás
(+36) 36 688 608

Nem szállodai programok

Hazatértek az Egri Nők

Időpont: 2018. 03. 15. - 2018. 03. 31.

Az egri vár 1552-es ostroma a magyar történelem egyik legismertebb eseménye. Ez az ismertség éppúgy köszönhető Gárdonyi Géza regényének, mint Székely Bertalan festményének. Székely Bertalan minden történeti műve alaposan kiérlelt kompozíciónak tekinthető. Nemcsak a történeti anyag mély ismerete jellemzi képeit, hanem a témának legmegfelelőbb kompozíció kidolgozása is.
A mű kisebb változata szinte pontosan megegyezik a múzeumban őrzött nagy Egri nők kompozíciójával. Ez a kép a nagy festmény kicsinyített változata. Olyan mű, ami még a festő életében került el a korszak egyik legérdekesebb magyar műgyűjtőjének tulajdonába. Ez a gyűjtő pedig Ernst Lajos (1872-1937) volt, az első magyar magánmúzeum, az Ernst-Múzeum alapítója. Ernst eleinte művészportrék, önarcképek gyűjtésére specializálódott. Az elsők között volt ugyanakkor, aki fölismerte a vázlatok és tanulmányok művészi jelentőségét.

Tavaly év végén jelent meg a kép a műtárgypiacon, egy aukción, ahol az állam nyílt licitet követően, élve elővásárlási jogával megvásárolta azt. Jó példája ez az állami műkincsvagyon gyarapításának, amellyel ismét magánkézből köztulajdonba került egy fontos és védett kulturális érték.
A festmény kisebb változata – Nyitrai Zsolt Eger és térsége országgyűlési képviselőjének közbenjárására −, február 9-től fél éven át ingyenesen tekinthető meg az Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpontban.

Ugye Ön sem akar lemaradni
különleges, valamint legfrissebb ajánlatainkról?


Elfogadom az adatvédelmi szabályzatot